Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska
30 dag jabłek
5 dag korzenia chrzanu
1 płaska łyżka mąki przennej
2 łyżki bulionu z drobiu (może być z kostki)
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól
Jabłka umyć, pokroić, ugotować w małej ilości wody, a następnie przetrzeć przez sito.
Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach i sparzyć niewielką ilością wrzątku.
Przecier wymieszać z mąką i zagotować. Dodać bulion, chrzan i sok z cytryny.
Doprawić cukrem i solą.
Sos można podawać na ciepło i na zimno.
Można też zabarwić na różowo dodając 1 łyżeczkę koncentratu z buraków.
Podawać do mięs i jajek.
Forma potrawy: Sałatki
1 ogórek
1 pomidor
pęczek rzodkiewek
1 cebula
sos śmietanowo-chrzanowy
liście sałaty
Forma potrawy: Sosy
5 dag korzenia chrzanu
20 dag dżemu z borówek
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól
Wielkanocny sos chrzanowy na zimno
Forma potrawy: Sosy
Forma potrawy: Sosy
5 dag korzenia chrzanu
1 marchewka
5 dag śmietany
2 łyżki soku z cytryny
cukier i sól