MENU
ZWIŃ MENU

Sos chrzanowy z jabłkami

Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska

Składniki

30 dag jabłek
5 dag korzenia chrzanu
1 płaska łyżka mąki przennej
2 łyżki bulionu z drobiu (może być z kostki)
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól

Przyrządzanie

Jabłka umyć, pokroić, ugotować w małej ilości wody, a następnie przetrzeć przez sito.

Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach i sparzyć niewielką ilością wrzątku.

Przecier wymieszać z mąką i zagotować. Dodać bulion, chrzan i sok z cytryny.
Doprawić cukrem i solą.

Sos można podawać na ciepło i na zimno.

Można też zabarwić na różowo dodając 1 łyżeczkę koncentratu z buraków.

Podawać do mięs i jajek.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Prosta sałatka ze śmietaną

Forma potrawy: Sałatki

1 ogórek
1 pomidor
pęczek rzodkiewek
1 cebula
sos śmietanowo-chrzanowy
liście sałaty
 

Sos chrzanowy z borówkami

Forma potrawy: Sosy

5 dag korzenia chrzanu
20 dag dżemu z borówek
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól

Wielkanocny sos chrzanowy na zimno

Forma potrawy: Sosy

150 ml wody
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
sól
cukier

Sos chrzanowy z marchewką

Forma potrawy: Sosy

5 dag korzenia chrzanu
1 marchewka
5 dag śmietany
2 łyżki soku z cytryny
cukier i sól