Śniadania z solą kuchenną
Kolorem zielonym zaznaczono sól kuchenna
4 jajka
5 ugotowanych ziemniaków
łyżka ketchupu
5dag słoniny
2 łyżki mleka
natka pietruszki lub szczypiorek
sól, pieprz
6 papryk
2 cebule
4 łyżki oliwy lub oleju
5 sparzonych i obranych pomidorów
roztarty ząbek czosnku
sól, pieprz
10 jaj
pół szklanki gęstej śmietany
4 łyżki masła
drobne grzanki
10 kromek chleba razowego bez skórki
60 krewetek z puszki
80g gęstego majonezu
1 pęczek koperku
Sos majonezowy:
120g gęstego majonezu
1 łyżeczka estragonu wymieszanego z tymiankiem
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
30dag pieczarek
5dag masła
5 jajek
5 łyżek mąki
3 łyżki wody mineralnej
sól, pieprz
drobno posiekana natka pietruszki
1 pomarańcza
2 jabłka
3 łyżki majonezu
6 łyżek śmietany
łyżka tartego chrzanu
cebula
4 łyżki gęsiego smalcu
4 płaty pieczeni wołowej (rostbefu)
4 duże kromki bułki pszennej
sól
cukier
pieprz
1 makrela wędzona
kostka białego półtłustego sera
łyżeczka masła
sól, pieprz
trochę papryki
1kg bakłażanów
2 małe cebule
1,5-2 cytryny
3-4 łyżki majonezu
sól, pieprz
25dag twarogu
1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki kefiru lub śmietany
sól
słodka papryka w proszku do smaku
20 kromek pieczywa tostowego
100g masła
150g tłustego twarożku śmietankowego
40 plasterków salami
1 główka kruchej sałaty
sól
folia spożywcza
4 serki camembert
kiść winogron
dżem borówkowy
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
olej do smażenia
tosty
2 wędzone duże makrele
sok z pomarańczy
sok z połowy cytryny
2 łyżki masła
łyżka przecieru pomidorowego
1 papryka konserwowa
2 ogórki konserwowe
koperek
sól i pieprz
tymianek
tosty
25dag żółtego sera
1 por
3 łyżki majonezu
3-4 łyżki śmietany
sól
cukier
musztarda do smaku