MENU
ZWIŃ MENU

Omlet z ziemniakami

Forma potrawy: Śniadania

Składniki

4 jajka
5 ugotowanych ziemniaków
łyżka ketchupu
5 dag słoniny
2 łyżki mleka
natka pietruszki lub szczypiorek
sól, pieprz

Przyrządzanie

Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, ułożyć w płaskim naczyniu, na dnie którego została przedtem stopiona drobno pokrojona słonina. Ziemniaki oprószyć przyprawami posmarować ketchupem.

Wbijać jajka do kubeczka, dodać mleko, sól do smaku oraz łyżkę pietruszki, dokładnie rozmącić. Zalać masą jajeczną ziemniaki, wstawić do piekarnika lub bardzo powoli ogrzewać pod przykryciem na siatce azbestowej.

Gdy jajka się zetną, pokroić omlet w naczyniu na porcje i przełożyć na talerze.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Omlet z wiórkami kokosowymi

Forma potrawy: Dania główne, Śniadania

15 dag truskawek
2 jajka
łyżka masła
łyżka cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder
trochę likieru kokosowego

Omlet pospolity

Forma potrawy: Śniadania

4 jaja
4 łyżki mleka
ćwierć łyżki soli
2 łyżki masła

Omlet po serbsku

Forma potrawy: Śniadania

4 jaja
3 łyżki pureé ziemniaczanego
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz
kwaśna śmietana (opcjonalnie)

Kaiserschmarren (omlet cesarski)

Forma potrawy: Desery

4 białka i 4 żółtka
3 dkg cukru
szczypta soli
ok. 12 dkg mąki
masło do smażenia
ok. 1/8 litra mleka
cukier puder do posypania