MENU
ZWIŃ MENU
Składnik cukier został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Ciasto orzechowo-czekoladowe

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
17 dag masła
2 żółtka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki margaryny

Polewa:
2/3 tabliczki czekolady mlecznej (7 dag)
10 dag posiekanych orzechów laskowych
1/3 szklanki cukru
2 białka
sól

potrawa z cukru » zobacz przepis

Flip kakaowy

Forma potrawy: Desery

2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1 kieliszek koniaku
5 łyżek mleka

potrawa z cukru » zobacz przepis

Kawowy deser

Forma potrawy: Ciasta, Desery

2 łyżki kawy rozpuszczalnej
po 150 g mąki tortowej, cukru oraz masła
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
cukier waniliowy
po łyżce mleka i kakao
polewa czekoladowa

Krem:
3 łyżki rozpuszczalnej kawy
1 jajko
5 łyżek cukru
350 ml śmietany kremówki

potrawa z cukru » zobacz przepis

Rolada orzechowa

Forma potrawy: Ciasta

4 jaja
7 dag mielonych orzechów włoskich
7 dag cukru
25 dag bitej śmietany

potrawa z cukru » zobacz przepis

Pascha wielkanocna z bakaliami

Forma potrawy: Ciasta

1 kg tłustego twarogu
10 dag masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
6 żółtek
40 dag (2 szklanki) cukru pudru
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
30 dag bakalii (mogą też być owoce suszone lub owoce z syropu)

potrawa z cukru » zobacz przepis

Tarta cytrynowa

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
250 g mąki
100 g cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
kropla esencji waniliowej
sól
masło do nasmarowania formy
cukier puder do posypania

Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375 g cukru
300 ml gęstej śmietany
szczypta mąki

potrawa z cukru » zobacz przepis

Tort miodowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
15 dag margaryny
4 łyżki miodu naturalnego lub sztucznego
15 dag (8 łyżek) cukru
2 jaja
1 łyżeczka sody
tłuszcz i tarta bułka do formy

Masa:
15 dag margaryny
25 dag (1 szklanka) cukru
2 żółtka
2 szklanki mleka
3 czubate łyżki kaszy manny
olejek migdałowy
garść zmielonych orzechów lub wiórków kokosowych

potrawa z cukru » zobacz przepis

Mus z jabłek i dyni

Forma potrawy: Desery

500 g jabłek
250 g dyni
60–100 g cukru
3 białka
10 g żelatyny w proszku

potrawa z cukru » zobacz przepis