MENU
ZWIŃ MENU
Składnik cukier został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Malinowo - bananowy koktajl

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

100 g malin najlepiej mrożonych
100 ml mleka
100 ml jogurtu naturalnego lub malinowego
łyżka cukru waniliowego
2 średnie banany

potrawa z cukru » zobacz przepis

Kakaowo-kawowy koktajl

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

5 łyżeczek kakao
szklanka zimnego mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

potrawa z cukru » zobacz przepis

Marmolada z bananów

Forma potrawy: Przetwory

500g bardzo dojrzałych bananów
2 cytryny
400 g cukru żelującego
2 łyżki winiaku

potrawa z cukru » zobacz przepis

Ananasy w karmelu

Forma potrawy: Desery

350g ananasa w plastrach, w naturalnym soku (z puszki)
175g cukru granulowanego
około 12 koktailowych wiśni

potrawa z cukru » zobacz przepis

Kisiel z żurawin

Forma potrawy: Desery

60 dag żurawin
15 dag cukru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 litr wody
10 dag konfitur z wiśni do przybrania
20 dag bitej śmietany do przybrania

potrawa z cukru » zobacz przepis

Mazurek pomarańczowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
sól
 
Masa pomarańczowa:
4 pomarańcze
1 cytryna
150 g cukru pudru
100 g migdałów

potrawa z cukru » zobacz przepis

Puszyste pączki

Forma potrawy: Ciasta


50 dag (2,5 szklanki) mąki
5 dag (3 łyki) cukru
6 dag margaryny
2 całe jaja i 3 żółtka
szklanka mleka
5 dag drożdży
0,5 słoika powideł lub dżemu
1 łyżka octu lub spirytusu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania

potrawa z cukru » zobacz przepis

Mazurek z masą jabłkową

Forma potrawy: Ciasta

 
Na ciasto:
30 dag (półtorej szklanki) mąki
20 dag margaryny
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
3 ugotowane żółtka
 
Na masę:
kg jabłek
40 dag (połowa szklanki) cukru
szczypta kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny
10 dag łuskanych orzechów włoskich laskowych lub migdałów
pół szklanki wody
rodzynki
 

potrawa z cukru » zobacz przepis