400g piersi kurczaka
2 szklanki mleka kokosowego
2 szklanki wody
50g imbiru
3 ząbki czosnku
3 cebulki dymki
1 korzeń pietruszki
1 łodyżka trawki cytrynowej lub 1 łyżeczka utartej skórki cytryny
2 łyżki sosu rybnego
4 łyżki soku z cytryny
10 ziaren pieprzu
Do przybrania:
czerwone papryczki chilli
listki pietruszki
Piersi kurczaka pokroić w niewielkie paski.
Korzeń pietruszki, czosnek i połowę imbiru obrać i posiekać. Trawkę cytrynową i dymki umyć, pokroić drobno, pieprz utłuc. Przełożyć do moździerza i utrzeć na gładką pastę.
Zagotować jedną szklankę mleka kokosowego, dodać pastę, wymieszać, włożyć mięso i gotować przez minutę. Dodać reszte imbiru i mleka kokosowego, gotować jeszcze 3 minuty lub dłużej, aż mięso odpowiednio zmięknie. Przyprawić sokiem z cytryny i sosem rybnym.
Przelać do miseczek, przybrać zieloną natką i kwiatkami chilli. Zamiast miseczek można użyć połówek swieżego orzecha kokosowego z warstwą kopry wewnątrz, którą też sie zjada.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl