Forma potrawy: Zupy
250 g piersi kurczaka
100 g makaronu sojowego
6 szklanek wody
1/2 kg kości lub 1 biała rzodkiew
mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki mielonego
5 małych korzeni pietruszki
1 cebula
1/2 łyżeczki soli
3 małe boczniaki (grzyby)
1 słoiczek miniaturowych kolb kukurydzy
3-4 pędy bambusa
2 cebulki dymki z częścią zieloną
10 dużych orzechow laskowych
do przybrania natka pietruszki
Przygotować wywar. Pietruszkę i cebulę obrać, opłukać. Do zimnej wody włożyć
kości, pietruszkę, imbir, sól, gotować na małym ogniu 45 min.
Makaron namoczyć na 15 min., osączyć na sitku.
Kurczaka pokroić w paski. Boczniaki opłukać i pokrajać w paski.
Orzechy wyłuskać i zalać wrzątkiem na 5 min., otrzeć skórki, dymkę umyć i
pokroić część zieloną na odcinki długości 4 cm. Pędy bambusowe pokroić w
paski.
Wywar zagotować, włożyć pokrojonego kurczaka, makaron, boczniaki, miniaturowe kolby kukurydzy, pędy bambusowe, orzechy i pokrajaną dymkę. Zmniejszyć
ogień i gotować 5 min.
Zupę przelać do wazy, przybrać gałązkami pietruszki. Podawać goracą.
Forma potrawy: Zupy
1200 ml bulionu z kury
150 g gotowanych piersi z kurczaka
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
150 g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
3 łyżki sherry
sól, pieprz
2 łyżki zielonej siekanej pietruszki do przybrania
Forma potrawy: Zupy
30 dag kurczaka
2 łyżki oleju
2 dag smalcu
cebula
ząbek czosnku
pół łyżeczki papryki
2 łyżki ketchupu
75 dag ziemniaków
zielenina
Pierś kurczaka z ryżem lub makaronem
Forma potrawy: Dania główne
2 piersi z kurczaka
łyżka oliwy
mała puszka grzybów w wodzie
pół szklanki słodkiej śmietanki
dużo pieprzu
ugotowany makaron lub ryż
Forma potrawy: Zupy
25 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych gruszek
10 dag rodzynek
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
pół szklanki gęstej śmietany