Formy potrawy: Dania główne, Dania na grilla, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
8 udek z kurczaka
3 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyzki imbiru, świeżego, posiekanego
2 łyżki gram masala
szczypta kurkumy
150ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
1 sałata, poszatkowana
1/2 ogórka w plastrach
1 mała cebulka, pokrojona w plasterki
Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki
Formekę grilla wyłożyć folią i ułożyć w niej udka kurczaka. Zmiksować czosnek, jogurt, przyprawy i olej - udka posmarować tą mieszaniną.
Przez 10 minut opiekać je z każdej strony na gorącym grillu, aż będą chrupiące i zarumienione. Na półmisku lub na 4 talerzach ułożyć sałatęm, plasterki ogórka i cebuli.
Udka ułożyć na liściach sałaty i przybrać cząstkami cytryny. Od razu podawać.
Doskonałym dodatkiem do udek z kurczaka jest Pilaw.
Udka kurczaka z fasolą i pyzami
Forma potrawy: Dania główne
6 udek z kurczaka
sól
pieprz
olej
2 duże marchewki
30 dag pyz
kawałek pora
20 dag fasoli
Sałatka z wędzonego kurczaka i brzoskwini
Forma potrawy: Sałatki
mięso z 1 wędzonego udka kurczaka
1 brzoskwinia z puszki
1/2 puszki kukurydzy słodkiej
1 - 2 łyżki majonezu
Forma potrawy: Dania na grilla
6 udek kurczaka
marynata:
1/3 szkl. oleju
0,5 szkl. soku ananasowego
sól
glazura:
po 0,5 szkl. dżemu ananasowego i sosu sojowego
ćwierć szkl. soku ananasowego
łyżeczka ostrej musztardy
Forma potrawy: Dania główne
225g ryżu błyskawicznego
3 strączki kardamonu, rozgniecione, lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego
2 laski cynamonu
1 liść laurowy
sól
1 duża cebula pokrojona w plasterki
2 łyżki oleju
50g rodzynek