MENU
ZWIŃ MENU

Udka z kurczaka

Formy potrawy: Dania główne, Dania na grilla, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

8 udek z kurczaka
3 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyzki imbiru, świeżego, posiekanego
2 łyżki gram masala
szczypta kurkumy
150ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
1 sałata, poszatkowana
1/2 ogórka w plastrach
1 mała cebulka, pokrojona w plasterki

Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki

Przyrządzanie

Formekę grilla wyłożyć folią i ułożyć w niej udka kurczaka. Zmiksować czosnek, jogurt, przyprawy i olej - udka posmarować tą mieszaniną.

Przez 10 minut opiekać je z każdej strony na gorącym grillu, aż będą chrupiące i zarumienione. Na półmisku lub na 4 talerzach ułożyć sałatęm, plasterki ogórka i cebuli.

Udka ułożyć na liściach sałaty i przybrać cząstkami cytryny. Od razu podawać.

Doskonałym dodatkiem do udek z kurczaka jest Pilaw.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Udka kurczaka z fasolą i pyzami

Forma potrawy: Dania główne

6 udek z kurczaka
sól
pieprz
olej
2 duże marchewki
30 dag pyz
kawałek pora
20 dag fasoli

Sałatka z wędzonego kurczaka i brzoskwini

Forma potrawy: Sałatki

mięso z 1 wędzonego udka kurczaka
1 brzoskwinia z puszki
1/2 puszki kukurydzy słodkiej
1 - 2 łyżki majonezu

Udka po hawajsku

Forma potrawy: Dania na grilla

6 udek kurczaka

marynata:
1/3 szkl. oleju
0,5 szkl. soku ananasowego
sól

glazura:
po 0,5 szkl. dżemu ananasowego i sosu sojowego
ćwierć szkl. soku ananasowego
łyżeczka ostrej musztardy

Pilaw

Forma potrawy: Dania główne

225g ryżu błyskawicznego
3 strączki kardamonu, rozgniecione, lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego
2 laski cynamonu
1 liść laurowy
sól
1 duża cebula pokrojona w plasterki
2 łyżki oleju
50g rodzynek