8 udek z kurczaka
3 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyzki imbiru, świeżego, posiekanego
2 łyżki gram masala
szczypta kurkumy
150ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
1 sałata, poszatkowana
1/2 ogórka w plastrach
1 mała cebulka, pokrojona w plasterki
Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki
Formekę grilla wyłożyć folią i ułożyć w niej udka kurczaka. Zmiksować czosnek, jogurt, przyprawy i olej - udka posmarować tą mieszaniną.
Przez 10 minut opiekać je z każdej strony na gorącym grillu, aż będą chrupiące i zarumienione. Na półmisku lub na 4 talerzach ułożyć sałatęm, plasterki ogórka i cebuli.
Udka ułożyć na liściach sałaty i przybrać cząstkami cytryny. Od razu podawać.
Doskonałym dodatkiem do udek z kurczaka jest Pilaw.