50g jęczmienia
25g pszenicy
25g czerwonej soczewicy
2 kartofle
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,2 litra wywaru ze swieżych jarzyn lub wody
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz
gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu do przybrania
50g tofu (niekoniecznie)
Pszenicę, jęczmien oraz soczewicę zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na godzinę. Po namoczeniu odcedzić.
Kartofle i cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę i kartofle. Smażyć przez 5 minut. Dodać pszenicę, jęczmień i soczewicę. Mieszać i smażyć jeszcze 5 minut. Wlać wywar, dodać przyprawy. Przykryć, gotować na małym ogniu, aż ziarna pszenicy i soczewicy zmiękną - zajmie to około godzinę.
Pod koniec gotowania posolić.
Przed podaniem dodać śmietanę i posypać szczypiorkiem.
Do zupy można dodac 50 g posiekanego twardego tofu.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl