Zupa z kurczaka z makaronem

Składniki potrawy

250g piersi kurczaka
100g makaronu sojowego
6 szklanek wody
1/2kg kości lub 1 biała rzodkiew
mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki mielonego
5 małych korzeni pietruszki
1 cebula
1/2 łyżeczki soli
3 małe boczniaki (grzyby)
1 słoiczek miniaturowych kolb kukurydzy
3-4 pędy bambusa
2 cebulki dymki z częścią zieloną
10 dużych orzechow laskowych
do przybrania natka pietruszki

Przyrządzanie

Przygotować wywar. Pietruszkę i cebulę obrać, opłukać. Do zimnej wody włożyć
kości, pietruszkę, imbir, sól, gotować na małym ogniu 45 min.

Makaron namoczyć na 15 min., osączyć na sitku.

Kurczaka pokroić w paski. Boczniaki opłukać i pokrajać w paski.

Orzechy wyłuskać i zalać wrzątkiem na 5 min., otrzeć skórki, dymkę umyć i
pokroić część zieloną na odcinki długości 4 cm. Pędy bambusowe pokroić w
paski.

Wywar zagotować, włożyć pokrojonego kurczaka, makaron, boczniaki, miniaturowe kolby kukurydzy, pędy bambusowe, orzechy i pokrajaną dymkę. Zmniejszyć
ogień i gotować 5 min.

Zupę przelać do wazy, przybrać gałązkami pietruszki. Podawać goracą.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl