pół kg. mięsa na rosół
lub kostka bulionowa + kiełbasa/parówka
pół kg. fasoli
2 ziemniaki
1 cebula
1 średnia marchewka
1-2 pomidory
olej
zielenina, czosnek
przyprawy
Do 3-litrowego garnka włożyć mięso (może być z kością), zalać wodą i gotować. Kiedy rosół wrze, zdjąć szumowiny i gotować dalej na małym ogniu.
W osobnym garnku ugotować fasolę moczoną wcześniej przez kilka godzin w wodzie. Następnie obrać ziemniaki i pokroić w małe kosteczki. Następnie obrać cebulę i także drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć cebulę na złoty kolor, dodać startą na grubej tarce marchewkę i pokrojone pomidory. Całość dusić przez 10 - 15 minut.
Do ugotowanego rosołu dodać fasolę, ziemniaki i duszone warzywa. Zupę gotować jeszcze przez 10-15 minut aż ziemniaki zmiękną.
Zupę podajemy z posiekaną zieleniną i czosnkiem.
Zamiast na mięsie, zupę można ugotować na kostce bulionowej z dodatkiem pokrojonej kiełbasy lub parówki.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl