Zupa z dyni hokkaido

Składniki potrawy

1 dynia Hokkaido
2 małe cebule
1 łyżka masła
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
3/4 l bulionu warzywnego
200ml śmietany
2 żółtka
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przyrządzanie

Dyni nie obierać, usunąć tylko pestki razem z miękką częścią miąższu, pozostały miąższ pokrajać w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać.

Masło stopić w garnku, poddusić na nim cebulę, dodać cukier i wymieszać z cebulą. Dodać kostki dyni i zalać bulionem.

Całość gotować 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowaną zupę zmiksować. Śmietanę roztrzepać z żółtkami, wlać do gorącej, ale już nie gotującej się zupy i wymieszać.

Doprawić do smaku, przed podaniem posypać pietruszką.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl