4 młode cukinie
1 puszka kukurydzy
150g chudej szynki
2–3 mięsiste pomidory
3–4 posiekane listki melisy
1 łyżeczka posiekanych listków ogórecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżki margaryny
pieprz, sól
Do podania:
bułki
Z umytych i osuszonych cukinii odciąć końce, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką zostawiając ścianki centymetrowej grubości.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i razem z miąższem cukinii drobno pokroić. Dodać 2 łyżki melisy, ogórecznik, pokrojoną w paseczki szynkę i osączoną kukurydzę. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Tak przygotowanym farszem napełnić łódeczki z cukinii, ułożyć na żaroodpornym półmisku wysmarowanym tłuszczem, skropić stopioną margaryną, przykryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Zapiekać 30–35 min. Gotowe danie posypać pozostałą melisą.
Podawać z bułką.