Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 30 min.
3 ziemniaki
1 cukinia
4 pomidory
1 marchew
bulion w kostce
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki kminku
sól
żółty ser do posypania
łyżka oleju
Ziemniaki oraz marchew obrać i pokroić w kostkę. Zalać koło 1,5 litra zimnej wody i ugotować na półmiękko.
Cukinię obrać, pokroić w kostkę. Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć z nich skórkę i pokroić na kawałki.
Cukinię i pomidory razem przesmażyć na oleju, dodać do wywaru wraz z posiekanym czosnkiem i bulionem.
Całość gotować aż warzywa będą miękkie, zmiksować, przyprawić do smaku solą i kminkiem.
Na koniec nalać do talerzy i przyprawić wiórkami sera.
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli
Forma potrawy: Zupy
po 10 dag brokułów i cukinii,
5 dag całej części pora,
1 cebula (5 dag),
1 kalarepka (5 dag)
3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
10 dag twardego sera koziego
1 łyżka masła
oregano, sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
4 cukinie
3 żółtka
2 cebule
2 łyżki śmietany kremówki
10 dag groszku ptysiowego
sól, sok z cytryny, olej
Niekoniecznie:
grzanki z chleba razowego
ziarna dyni
orzechy laskowe
Forma potrawy: Sałatki
250–300 g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny
Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody