Zupa z cukini

Składniki potrawy

600g małych cukini
1 litr mleka
0,5 l bulionu z kury
3 łyżki masła
1 mała cebula
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka drobno pokrojonej kolendry lub zielonej pietruszki
sól

Przyrządzanie

Cukinie umyć, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zalać małą ilością wrzącej wody. Gotować pod przykryciem 5 min. Odcedzić i ostudzić.

Cukinie zmiksować z bulionem i mlekiem. Cebule obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach.

W garnku rozgrzać masło, włożyć cebule, smażyć 2 min. Wlać zmiksowaną cukinię. Doprawić solą, pieprzem, przykryć i gotować na małym ogniu 5 min.

Zupę podawać w miseczkach posypaną świeżą, drobno pokrojoną kolendrą lub zieloną pietruszką.

W Meksyku zupę z cukini podaje się czasem w małych dyniach lub okrągłych kabaczkach przeciętych na pół i wydrążonych.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl