Zupa z brokułów

Składniki potrawy

1,5kg brokułów
125g mielonego chudego mięsa wołowego (tatar)
125g metki wieprzowej
kostka rosołu wołowego
łyżeczka nasion kopru
łyżeczka musztardy
łyżeczka soli
łyżeczka świeżego zmielonego pieprzu
czerstwa bułeczka
1 całe jajo
1 żółtko
2 trójkątne serki topione
2 łyżki mleka
kieliszek wytrawnej sherry

Przyrządzanie

Umyte brokuły gotować 25 minut w litrze osolonej wody razem z kostką rosołową. Ugotowane warzywa odcedzić, pozostały wywar odstawić.

Mięso, metkę, koper, musztardę, sól, pieprz, namoczoną i odciśniętą bułke oraz jajko zmiksować.

Z ciasta mięsnego formować wilgotnymi dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego i ugotować w wywarze.

Po wyjęciu klusek mięsnych wywar przecedzić i rozpuścić w nim serki topione. Garnek odstawić z ognia.

Żółtko roztrzepać z mlekiem i wlać do zupy. Dodać sherry oraz sól i pieprz do smaku. Włożyć brokuły i kluski mięsne. Podgrzać. Nie gotować!

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl