Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, czas przygotowania: 40 min.
25 dag mrożonych krewetek
60 dag piersi z kurczaka
cytryna
2 łyżki żelatyny
sól
pieprz biały
4-5 łyżek majonezu
1 owoc avocado
20 dag wędzonego łososia w plasterkach
Kurczaka ugotować w osolonym wrzątku z krewetkami, osączyć, zemleć lub zmiksować (razem z krewetkami), żelatynę rozpuścić w małej ilości wody.
Pastę z kurczaka i krewetek wymieszać z majonezemk skropić sokiem z cytrynym przyprawić, dodać obrane i pokrojone na słupki avocado.
Pastę wymieszać z żelatyną i avocado, wąską formę wyłożyć folią i plastrami łososia, wypełnić pastąm przykryć plastrami łososia, zastudzić.
Część ugotowanego kurczakam zamiast zemlećm można pokroić na kawałki i potem dodać do kremu.
Forma potrawy: Sosy
2 duże dojrzałe avocado
200 ml jogurtu
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
4 łyżki soku cytrynowego
cukier, sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
owoc avocado (niezbyt miękki)
chleb
masło
cebula
sól
Forma potrawy: Sałatki
całe avocado ze skórką
liście sałaty
pomidor
sól, pieprz
Do przybrania:
zielony ogórek
Forma potrawy: Zupy
2 avocado
pęczek natki pietruszki
2 łodygi selera naciowego
zielona papryka
mała cukinia lub ogórek sałatkowy
sok z połowy cytryny
sól, pieprz