Zupa jabłkowa z żurawinami

Składniki potrawy

400g jabłek
50-100g cukru
100ml śmietany
mały kawałek cynamonu
3-4 goździki
1,5 litra wody
200g jabłek do pieczenia
4 łyżeczki surowych żurawin lub konfitur z całych jagód
70g cukru do żurawin

Przyrządzanie

Jabłka opłukać, obrać, wyciąć z nich gniazda nasienne.  Następnie tak oczyszczone jabłka pokroić w ćwiartki, zalać gorącą wodą, dodać cynamon, goździki i 50 do 100 g cukru w zależności od tego jak są kwaśne. Gotować na małym ogniu tak długo, aż jabłka całkowicie się rozgotują.

Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito, wcześniej wyjmując cynamon i goździki. Doprawić śmietaną, wymieszać, ochłodzić i wstawić do lodówki na 2 godz.

Jabłka do pieczenia obrać. Każde jabłko przekroić na połowę, usunąć pestki. Połówki pokroić na półkoliste plasterki.

Żurawiny opłukać, sparzyć wrzątkiem, odcedzić na sicie. Włożyć do miseczki i wymieszać z 4 łyżeczkami cukru.

Na lekko natłuszczonej blasze ułożyć plasterki jabłek, posypać cukrem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, zapiec.

Przed podaniem do każdej porcji zupy dodać przypieczone jabłka i łyżeczkę żurawin.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl