ogórek konserwowy
5 pieczarek
4 plastry karkówki dość cienkie
mąka pszenna
olej
2 plasterki żółtego sera
cukier
musztarda
pieprz
5 łyżeczek przecieru pomidorowego
przyprawa orientalna kuronia
sól
1 cebula
1 marchew dość duża
2 papryczki chili
1 seler
Popieprzyć plastry karkówki, posmarować musztardą, położyć na każdy plaster kawałek ogórka, żółtego sera, pół papryczki chili, zrolować, związać nitką, podsmażyć marchewkę w talarkach, selera w paskach, cebulę w krążkach, pieczarki.
Po jakimś czasie dodać zrazy obsmażyć, dolać nieco wody, poddusić pod przykryciem aż karkówka zmięknie, pod koniec dodać sos zrobiony w filiżance: 4 łyżki przecieru pomidorowego, pół łyżeczki mąki, pół łyżeczki cukru, 2 łyżeczki przyprawy kuronia orientalnej, uzupełnić filiżankę wodą do pełna, wlać na patelnię, zamieszać.
Podawać z ryżem i czerwonym winem np. sofia melnik.