Forma potrawy: Dania główne
ogórek konserwowy
5 pieczarek
4 plastry karkówki dość cienkie
mąka pszenna
olej
2 plasterki żółtego sera
cukier
musztarda
pieprz
5 łyżeczek przecieru pomidorowego
przyprawa orientalna kuronia
sól
1 cebula
1 marchew dość duża
2 papryczki chili
1 seler
Popieprzyć plastry karkówki, posmarować musztardą, położyć na każdy plaster kawałek ogórka, żółtego sera, pół papryczki chili, zrolować, związać nitką, podsmażyć marchewkę w talarkach, selera w paskach, cebulę w krążkach, pieczarki.
Po jakimś czasie dodać zrazy obsmażyć, dolać nieco wody, poddusić pod przykryciem aż karkówka zmięknie, pod koniec dodać sos zrobiony w filiżance: 4 łyżki przecieru pomidorowego, pół łyżeczki mąki, pół łyżeczki cukru, 2 łyżeczki przyprawy kuronia orientalnej, uzupełnić filiżankę wodą do pełna, wlać na patelnię, zamieszać.
Podawać z ryżem i czerwonym winem np. sofia melnik.
Forma potrawy: Dania główne
800 g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300 g kartofli
200 ml śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
1 kg karkówki
1 czubata łyżeczka ziół (jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek)
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz do smaku
1/2 litra wody
150 ml octu
15 dag cebuli
1-2 listki laurowe
Forma potrawy: Dania główne
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30 dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki
Forma potrawy: Dania na grilla
dorodny kawałek karkówki
czosnek 4-5 ząbków
sproszkowana słodka czerwona papryka
sól kamienna
pieprz czerwony (lub czarny)
kimnek
oliwa z oliwek