Forma potrawy: Dania na grilla
mięso wołowe bez kości 80 dag
mała cebula
sól
Do podania:
biały cheb pszenny
Wołowinę opłukać, osuszyć, a następnie przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa razem z obraną cebulą.
Mieszankę posolić, pokropić niewielką ilością wody, po czym wyrobić na jednolitą masę.
Z masy uformować niewielkie kiełbaski o kształcie i wielkości krótkiej, grubej parówki.
Uformowane kiełbaski włożyć na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki kiełbaski ułożyć na ruszcie kuchenki, grillu elektrycznym lub zwykłym i piec przez 15 minut, co jakiś czas obracając.
Kiełbaski podajemy z białym chlebem.
Forma potrawy: Dania główne
450g wędzonych kiełbasek holenderskich
225g makaronu, np. wstążki
sól
50g masła lub margaryny
225g kukurydzy mrożonej
100g fasolki szparagowej zielonej
2 łyżki chrzanu w śmietanie
świeżo zmielony pieprz naturalny
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla
kiełbasa biała parzona 6 sztuk
papryka chili w proszku
chrzan tarty
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
8 grzybków, np. pieczarek
4 plasterki boczku bez skórki, przekrojone skośnie na połowy
8 nerek jagnięcych, obranych ze skóry i przepołowionych
4 przepołowione pomidory
8 kiełbasek koktailowych
8 liści laurowych
olej do posmarowania
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla
1 łyżka oleju
8 parówek
Ciasto:
50g zwykłej mąki
szczypta soli
1 jajko
150ml mleka
Do przybrania:
plastry ogórka
przepołowione plasterki pomidora