Zapiekanka z winem

Składniki potrawy

10dag sera gouda lub cheddar
1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 grubych kromek pszennego pieczywa
6 łyżek masła
1 roztarty ząbek czosnku
6 jajek
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/2 szklanki bulionu z kostki
sól
1 łyżeczka mielonej papryki
1/4 łyżeczki gorczycy

Do podania:
sałatka warzywna lub owocowa

Przyrządzanie

Masło należy dokładnie wymieszać z czosnkiem. Kromki chleba (po odkrojeniu skórki) posmarować masłem czosnkowym i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, masłem do spodu.

Następnie śmietanę wymieszać z jakami, winem, bulionem i startym serem, dodać przyprawy i osolić.

Chleb polać sosem i wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.

Gorącą zapiekankę podawać z sałatką warzywną lub owocową.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl