Zapiekanka z mielonego mięsa, pieczarek i pomidorów

Składniki potrawy

4 duże pomidory
25dag mięsa mielonego
1 duża cebula
ząbek czosnku (niekoniecznie)
6 ugotowanych ziemniaków
15dag pieczarek
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
4 łyżki śmietany
5dag tartego, żółtego sera
sól, pieprz

Przyrządzanie

Każdy ze składników należy przygotować osobno, tzn. pomidorki sparzyć i obirać ze skórki, pokroić w plasterki.

Ugotowane ziemniaki pociąć w plastry. Osobno udusić pieczarki, osobno udusić cebulkę i osobno mięso mielone.

Do pieczarek można dodać roztarty ząbek czosnku.

Wszystkie składniki ułożyć warstwami w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym: ziemniaki, pieczarki, pomidory, mięso, każdą z warstw posypując solą, pieprzem i majerankiem.

Całość zalać jajem wymieszanym ze śmietaną, posypać tartym serem. Zapiekać w piekarnikuprzez około 30 minut.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl