4 duże pomidory
25dag mięsa mielonego
1 duża cebula
ząbek czosnku (niekoniecznie)
6 ugotowanych ziemniaków
15dag pieczarek
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
4 łyżki śmietany
5dag tartego, żółtego sera
sól, pieprz
Każdy ze składników należy przygotować osobno, tzn. pomidorki sparzyć i obirać ze skórki, pokroić w plasterki.
Ugotowane ziemniaki pociąć w plastry. Osobno udusić pieczarki, osobno udusić cebulkę i osobno mięso mielone.
Do pieczarek można dodać roztarty ząbek czosnku.
Wszystkie składniki ułożyć warstwami w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym: ziemniaki, pieczarki, pomidory, mięso, każdą z warstw posypując solą, pieprzem i majerankiem.
Całość zalać jajem wymieszanym ze śmietaną, posypać tartym serem. Zapiekać w piekarnikuprzez około 30 minut.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl