1,5 szklanki ryżu
3 kostki bulionowe
2 szklanki wody
1 łyżka tłuszczu
0,5kg mięsa mielonego
sól, pieprz
0,5kg pomidorów
Mocno rozgrzać na patelni tłuszcz i wysypać na niego suchy ryż, smażyć do czasu aż się lekko zrumieni
Zagotować wodę z kostkami bulionowymi, jeśli jest taka potrzeba - dosolić.
Do wrzątku wsypać zrumieniony ryż i gotować na niewielkim ogniu, do czasu aż ryż wchłonie wodę.
Mięso wyłożyć na rozgrzany na patelni tłuszcz, dodać przyprawy, można dodać drobno posiekany ząbek czosnku, smażyć przez chwilę.
Pomidory sparzyć o obrać ze skórki, pokroić w plastry.
W rondlu wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką układać na przemian ryż, mięso i pomidory (pierwsza i ostatnia warstwę powinien stanowić ryż).
Na wierzchu położyć parę kawałeczków masła, wstawić do gorącego piekarnika na pół godziny.
Podawać posypane zieleniną.