Zapiekanka z dyni, migdałów i jaj

Składniki potrawy

400g obranej dyni
100g drobno zmielonych migdałów
100g świeżo startego parmezanu
6 jaj
60g miękkiego masła
sól
biały pieprz

Przyrządzanie

Miąższ dyni pokroić na małe kawałki, lekko posolić, rozgotować z odrobiną wody pod przykryciem na nie za dużym ogniu. Zmiksować i przetrzeć przez sito.

Połowę migdałów i masła wymieszać z dynią.

Jaja roztrzepać, wymieszać na gładką masę z połową parmezanu, następnie ciągle mieszając dodawać po łyżce purée z dyni. Doprawić solą i pieprzem.

Masę przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, posypać resztą migdałów i wiórkami masła.

Zapiekać przez 30 minut w temperaturze 200°C.

Podawać zaraz po wyjęciu z pieca.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl