400g obranej dyni
100g drobno zmielonych migdałów
100g świeżo startego parmezanu
6 jaj
60g miękkiego masła
sól
biały pieprz
Miąższ dyni pokroić na małe kawałki, lekko posolić, rozgotować z odrobiną wody pod przykryciem na nie za dużym ogniu. Zmiksować i przetrzeć przez sito.
Połowę migdałów i masła wymieszać z dynią.
Jaja roztrzepać, wymieszać na gładką masę z połową parmezanu, następnie ciągle mieszając dodawać po łyżce purée z dyni. Doprawić solą i pieprzem.
Masę przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, posypać resztą migdałów i wiórkami masła.
Zapiekać przez 30 minut w temperaturze 200°C.
Podawać zaraz po wyjęciu z pieca.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl