Wołowina z owocami

Składniki potrawy

1kg polędwicy wołowej lub rostbefu
1 łyżka oleju do smażenia
1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania

Marynata:
4 cebulki dymki
3 ząbki czosnku
1 duże jabłko
1 duża gruszka
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki ziarna sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
2 łyżki oleju sezamowego
sól, pieprz

Przyrządzanie

Mięso pokroić w plastry o grubości 1 cm., a następnie w kwadraty o boku 3 cm.

Jabłko i gruszkę obrać i utrzeć na tarce. Cebulki i czosnek obrać i bardzo
drobno posiekać.

Dodać pozostałe składniki marynaty i starannie wymieszać.

Mięso wymieszać z marynatą. Marynować w temperaturze pokojowej przez 3 godz.

Mięso wraz z marynatą zasmażyć, ciągle mieszając, na 1 łyżce silnie rozgrzanego oleju, przez 5 min.

Wyłożyć na głęboki półmisek, przybrać "kwiatuszkami" marchwi i listkami zielonej pietruszki.

Potrawa powinna być bardzo gorąca.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl