MENU
ZWIŃ MENU

Kapusta pekińska duszona z warzywami

Formy potrawy: Dania główne, Inne potrawy, potrawa wegetariańska

Składniki

duża cebula
2 łyżki oleju
kapusta pekińska
750 g pomidorów bez skórki z puszki
3 ząbki czosnku
2 łyżki płatków migdałowych
łyżka masła
sól, pieprz
2 łyżki curry
pęczek natki pietruszki

Do podania:
ryż

Przyrządzanie

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju.

Z kapusty usunąć głąb, pokroić ją na paseczki, następnie opłukać i osuszyć.

Natkę pietruszki umyć i pokroić.

Czosnek obrać, posiekać, dodać do cebuli. Krótko poddusić.

Dołożyć kapustę, dusić pod przykryciem przez 3 minuty.

Przyprawić solą, pieprzem i curry.

Dodać pokrojone pomidory.

Dusić następne 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Płatki migdałowe zarumienić na maśle na złoty kolor, wymieszać.

Potrawę posypać natką i zrumienionymi płatkami.

Danie najlepiej podawać z ryżem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka śledziowa z bananami

Forma potrawy: Sałatki

30 dkg filetów śledziowych
2 banany
1 mała kapusta pekińska
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka łagodnego curry
sól
pieprz
cukier

Kimchi

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Inne potrawy

1 kapusta pekińska
1 główka czosnku
1 łodyga pora
1 papryczka chili (może być sproszkowana: dwie łyżki)
sól morska lub kamienna
pieprz
sos rybny azjatycki

Kapusta włoska zapiekana

Forma potrawy: Dania główne

 
2 małe główki włoskiej kapusty
500 ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200 ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60 g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
 
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy
 

Kotlety schabowe panierowane i duszone

Forma potrawy: Dania główne

4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz

Do podania:
kartofle
kapusta kiszona