Formy potrawy: Dania główne, Inne potrawy, potrawa wegetariańska
duża cebula
2 łyżki oleju
kapusta pekińska
750 g pomidorów bez skórki z puszki
3 ząbki czosnku
2 łyżki płatków migdałowych
łyżka masła
sól, pieprz
2 łyżki curry
pęczek natki pietruszki
Do podania:
ryż
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju.
Z kapusty usunąć głąb, pokroić ją na paseczki, następnie opłukać i osuszyć.
Natkę pietruszki umyć i pokroić.
Czosnek obrać, posiekać, dodać do cebuli. Krótko poddusić.
Dołożyć kapustę, dusić pod przykryciem przez 3 minuty.
Przyprawić solą, pieprzem i curry.
Dodać pokrojone pomidory.
Dusić następne 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Płatki migdałowe zarumienić na maśle na złoty kolor, wymieszać.
Potrawę posypać natką i zrumienionymi płatkami.
Danie najlepiej podawać z ryżem.
Forma potrawy: Sałatki
30 dkg filetów śledziowych
2 banany
1 mała kapusta pekińska
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka łagodnego curry
sól
pieprz
cukier
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Inne potrawy
1 kapusta pekińska
1 główka czosnku
1 łodyga pora
1 papryczka chili (może być sproszkowana: dwie łyżki)
sól morska lub kamienna
pieprz
sos rybny azjatycki
Forma potrawy: Dania główne
2 małe główki włoskiej kapusty
500 ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200 ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60 g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy
Kotlety schabowe panierowane i duszone
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona