Wieprzowina w sosie chilli

Składniki potrawy

80dag wieprzowiny bez kości
2 łyżki smalcu
3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
4 zielone pomidory
1 łyżka mąki
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka oregano
pół łyżeczki kminku
750ml gorącej wody
sól

Przyrządzanie

Wołowinę dokładnie umyć, pokroić w kostkę o wymiarach 2 na 2 cm i posolić. Czosnek obrać, opłukać i rozetrzeć. Kminek utrzeć w moździerzu. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
Na patelni rozgrzać smalec do wysokiej temperatury. Wrzucić mięso i czosnek. Smażyć aż mięso będzie miękkie (około 20 min).
Papryczki chilli opiec na patelni lub nad płomieniem. Przekroić, usunąć nasiona. Włożyć do naczynia z 750 ml gorącej wody, moczyć 5 minut. Do miksera włożyć papryczki, wlać wodę, w której się moczyły, dodać pomidory i mąkę. Zmiksować, przelać do garnka, dodać oregano, ocet winny, kminek i pół łyżeczki soli. Sos wymieszać i zagotować.
Do sosu włożyć mięso, gotować na małym ogniu 10 minut, stale mieszając.
Podawać od razu z gorącymi tortillami.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl