Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska
po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki
4 pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka kukurydzy
25 dag ugotowanej czerwonej fasoli
25 dag ugotowanej fasolki szparagowej
pieprz, sól
olej
sproszkowana słodka papryka
łyżka siekanej pietruszki
Strąki papryki umyć, przekroić, usunąć gniazdka nasienne i pociąć w paseczki. Pomidory umyć, podzielić w ósemki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, poddusić cebulę i czosnek. Dodać resztę warzyw, doprawić pikantnie i dusić około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Podawać posypane pietruszką.
Forma potrawy: Dania główne
1 kg brokułów
750 g marchwi
3 łyżeczki migdałów w płatkach
100 g sera pleśniowego (np. rokpol)
250 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
4 łyżki śmietany kremówki
4 bułki pszenne
Forma potrawy: Dania na grilla
4 duże papryki
50 dag cukinii
4 duże pomidory
40 dag pieczarek
sól, pieprz
4-5 łyżek octu lub soku z cytryny
8-10 łyżek oliwy
Forma potrawy: Sałatki
1 ogórek
1 pomidor
pęczek rzodkiewek
1 cebula
sos śmietanowo-chrzanowy
liście sałaty
Gulasz ziemniaczano - marchewkowy
Forma potrawy: Dania główne
3 plastry schabu wędzonego
10 pieczarek
cebula
marchewka
pietruszka
1/4 selera
5 małych ziemniaków
pół łyżki mąki
olej
2 łyzki śmietany
kilka czarnych oliwek
pół szklanki bulionu
czosnek w proszku
1 łyżka keczupu
pieprz
sól
bazylia