Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
60 dag kalafiora
sól
cukier do smaku
2-3 szkl. przecieru pomidorowego
Kalafiora podzielić na różyczki i gotować je przez 5 - 6 minut w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem cukru do smaku. Odcedzić.
Słoiki napełnić w 1/3 przecierem pomidorowym uprzednio doprawionym solą i cukrem do smaku do niego włożyć różyczki kalafiora, jeżeli trzeba - uzupełnić przecierem, kalafior powinien być przykryty przecierem.
Pasteryzować przez 30 minut.
Forma potrawy: Sosy
burak ugotowany lub marynowany
łyżka kaparów
200 ml jogurtu
łyżka czerwonego octu winnego
łyżka musztardy
łyżka pasty pomidorowej
cukier, sól, pieprz
Duszona wołowina z pomidorami i oliwkami
Forma potrawy: Dania główne
1 kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10 dag wędzonego boczku
30 dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10 dag oliwek zielonych (bez pestek)
10 dag oliwek czarnych (bez pestek)
250 ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
Forma potrawy: Sosy
100 g fasoli
marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula
łyżka masła
łyżka pasty pomidorowej
300 ml wywaru z fasoli
sól, pieprz, cukier