Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 2
makaron
25 dkg mięsa mielonego
kilka plasterków boczku
koncentrat pomidorowy
mąka ziemniaczana
groszek konserwowy
żółty ser
Na patelni stopić boczek (na małej ilości tłuszczu), dodać mięso mielone i przesmażyć to razem.
Do drugiego garnka wlać dwie szklanki wody, i wsypać dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej. Dodać koncentrat pomidorowy (dokładnie nie pamiętam ile, chyba około słoiczka. Najlepiej jest po prostu próbować, i dodać go wedle gustu) Zagotować to na małym ogniu (często mieszając) Doprawić solą i pieprzem.
Usmażone mięso dodać do sosu. Chwilę razem pogotować. Dodać bazylię.
Na koniec wrzucić odsączony groszek konserwowy.
Ugotować makaron. Danie posypać tartym serem i natką pietruszki.
Sos do spaghetti dla cierpliwych
Forma potrawy: Sosy
1 parówka
szynka
olej roślinny
ser żółty ostry
keczup
musztarda
pieprz
przyprawa do spaghetti
sól
cebula
2 pomidory
Spaghetti z zieloną pietruszką
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
25 dag makaronu spaghetti
pół kostki masła lub margaryny
posiekany ząbek czosnku
pół szklanki utartego żółtego sera
1 i 3/4 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
500 g makaronu spaghetti
100 g tuńczyka w oliwie
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
drobno posiekana skórka z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
30 dag spaghetti
10 dag zielonych oliwek
4 strąki chili
4 dag czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól