MENU
ZWIŃ MENU

Spaghetti z sosem pomidorowym

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 2

Składniki

makaron
25 dkg mięsa mielonego
kilka plasterków boczku
koncentrat pomidorowy
mąka ziemniaczana
groszek konserwowy
żółty ser

Przyrządzanie

Na patelni stopić boczek (na małej ilości tłuszczu), dodać mięso mielone i przesmażyć to razem.

Do drugiego garnka wlać dwie szklanki wody, i wsypać dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej. Dodać koncentrat pomidorowy (dokładnie nie pamiętam ile, chyba około słoiczka. Najlepiej jest po prostu próbować, i dodać go wedle gustu) Zagotować to na małym ogniu (często mieszając) Doprawić solą i pieprzem.

Usmażone mięso dodać do sosu. Chwilę razem pogotować. Dodać bazylię.

Na koniec wrzucić odsączony groszek konserwowy.

Ugotować makaron. Danie posypać tartym serem i natką pietruszki.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos do spaghetti dla cierpliwych

Forma potrawy: Sosy

1 parówka
szynka
olej roślinny
ser żółty ostry
keczup
musztarda
pieprz
przyprawa do spaghetti
sól
cebula
2 pomidory

Spaghetti z zieloną pietruszką

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

25 dag makaronu spaghetti
pół kostki masła lub margaryny
posiekany ząbek czosnku
pół szklanki utartego żółtego sera
1 i 3/4 szklanki posiekanej zielonej pietruszki

Spaghetti po sycylijsku

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

500 g makaronu spaghetti
100 g tuńczyka w oliwie
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
drobno posiekana skórka z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

Spaghetti z oliwkami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

30 dag spaghetti
10 dag zielonych oliwek
4 strąki chili
4 dag czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól