Tort czekoladowy po polsku

Składniki potrawy

Ilość na 16 porcji:
250g gorzkiej czekolady
12 jaj
100g cukru
250g zmielonych migdałów ze skórką
 
Masa migdałowa:
250g zmielonych migdałów bez skórki
150g cukru
250ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
 
Polewa czekoladowa:
150g gorzkiej tartej czekolady
100g cukru pudru
2 łyżki masła
125ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
 
Inne:
masło i mąka do tortownicy

Przyrządzanie

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać czekoladę startą lub w proszku, migdały, a na końcu pianę ubitą na sztywno. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
 
Przełożyć masę do posmarowanej masłem i posypanej mąką dużej tortownicy. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.
 
Po wyjęciu z tortownicy odstawić na 8-10 godz.
 
Przygotować masę migdałową: z cukru i wody ugotować gesty syrop. Do gotującego się syropu wsypać migdały i raz zagotować. Przełożyć do miski, dodać wanilię, wlać sok z cytryny i ucierać, aż masa zbieleje.
 
Tort przekroić na 2 blaty, przełożyć jeszcze ciepłą masą migdałową.
 
Przygotować polewę: czekoladę, śmietankę, masło i cukier rozgrzać na małym ogniu, ale nie gotować. Rozetrzeć na gładką masę, dodać rum, wymieszać i polać tort.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl