cojemy.pl > Sosy > Chutney brzoskwiniowy

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Śniadania z białym serem

Chutney brzoskwiniowy

Formy potrawy: przetwór, sos, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1kg brzoskwin
200g cebuli
1 łyżeczka soli czosnkowej
100g rodzynek
200ml octu winnego
1 opakowanie cukru żelującego
1 łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka curry

Przyrządzanie

1 kg brzoskwiń umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w małe cząstki, przełożyć do garnka.

Dodać 200g cebuli posiekanej w drobną kostkę, 1 łyżeczkę soli czosnkowej, 100 g umytych i odsączonych rodzynek, 200 ml octu winnego, 1 opakowanie cukru żelującego np.: "3:1 Dr. Oetketa", 1 łyżeczkę gorczycy, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę curry.

Mieszając chutney doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut.

Gorący natychmiast przełożyć do wyparzonych słoików (do pełna) i natychmiast szczelnie zamknąć.

Ułożyć do góry nogami dnem na około 5 min.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Brzoskwinie, Cebula, Cukier, Curry, Gorczyca, Ocet, Pieprz, Rodzynki, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Chutney ananasowy

Forma potrawy: Przetwór
25dag ananasa z puszki
2 jabłka
2 gruszki
2 ząbki czosnku
50g rodzynków
2 szklanki cukru
3/4 szklanki octu winnego
sól
imbir
» zobacz przepis

Chutney z dyni, moreli i rodzynek

Forma potrawy: Przetwór, Sos
1kg miąższu dyni pokrojonego w drobną kostkę
2 drobno posiekane cebule
200g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałki
kawałek świeżego kłącza imbiru, drobno posiekanego
250g rodzynek sułtanek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 kawałek cynamonu
1 goździk
250g cukru trzcinowego
70ml octu winnego
» zobacz przepis

Chutney pomidorowy

Forma potrawy: Przetwór, Sos
kilogram pomidorów
250g cukru trzcinowego
gruby kawałek imbiru o długości kciuka
1 papryczka chilli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki soli
» zobacz przepis

Smażone kuleczki z serem

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
100g mąki zwykłej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz naturalny
1/4 łyżeczki suszonych, mieszanych ziół
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
olej do tzw. głębokiego smażenia
405g sera edamskiego pokrojonego w kostkę

Do podania:
ostry sos chutney

Do przybrania:
rzeżucha
cząstki cytryny
» zobacz przepis

Chutney pomidorowy z jabłkami

Forma potrawy: Przetwór
kg dojrzałych pomidorów
50dag kwaśnych jabłek
25dag białej cebuli
6 ząbków czosnku
kawałek świeżego imbiru
12dag rodzynek
2 małe ostre papryczki
mały kawałek cynamonu
łyżka ziaren gorczycy
1-2 łyżeczki zielonego pieprzu
pół łyżeczki soli
30dag brązowego cukru
półtorej szklanki czerwonego octu winnego
» zobacz przepis

Chutney gruszkowy

Forma potrawy: Przetwór, Sos
2kg dojrzałych gruszek
30dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250ml octu winnego
20dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli
» zobacz przepis

Tort czekoladowy z brzoskwiniami

Forma potrawy: Ciasto
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
mała łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 kostki masła albo 1 kostka masła i 1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
4 jajka
kakao - ciemne
alkohol -  wódka lub likier brzoskwiniowy lub koniak
puszka brzoskwiń
» zobacz przepis

Tort jogurtowo-brzoskwiniowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
10 czubatych łyżek mąki (20 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (12 dag)
6 łyżek cukru (12 dag)
5 łyżek cukru pudru (10 dag)
4 jajka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
Nadzienie:
2 pojemniki (po 20 dag) jogurtu naturalnego
1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki
1 cytryna
1 puszka moreli (425 ml)
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
» zobacz przepis

Chutney indiański

Forma potrawy: Przetwór
kg pomidorów
pęczek świeżej mięty
200g papryki
200g cebuli
120g rodzynek
150g winogron
2 ostre papryczki
łyżka musztardy
łyżeczka sproszkowanego anyżku
łyżeczka curry
łyżka soli
3 łyżki cukru
» zobacz przepis

Sos brzoskwiniowy

Forma potrawy: Deser, Sos
200g brzoskwiń
łyżeczka miodu
20ml likieru brzoskwiniowego
» zobacz przepis

Chutney dyniowo-pomidorowy

Forma potrawy: Przetwór, Sos
400g dyni
300g pomidorów
sól
2 duże cebule pokrojone w talarki
2 ząbki czosnku pokrojone w słupki
1 łyżeczka zmielonej gorczycy
1 łyżeczka rozgniecionych ziaren pieprzu
1 laska cynamonu
250ml octu
200g brązowego cukru
» zobacz przepis

Twarogowo-brzoskwiniowy deser

Forma potrawy: Deser
20dag twarogu trzykrotnie mielonego
4 połówki brzoskwiń świeżych lub z syropu/puszki
2 łyżki miodu
4 łyżki smietanki 18-procentowej
2 łyżki rozpuszczalnego kakao
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
2 łyżki likieru jajecznego Advocaat
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.