MENU
ZWIŃ MENU

Chutney brzoskwiniowy

Formy potrawy: Sosy, Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg brzoskwin
200g cebuli
1 łyżeczka soli czosnkowej
100 g rodzynek
200 ml octu winnego
1 opakowanie cukru żelującego
1 łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka curry

Przyrządzanie

1 kg brzoskwiń umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w małe cząstki, przełożyć do garnka.

Dodać 200g cebuli posiekanej w drobną kostkę, 1 łyżeczkę soli czosnkowej, 100 g umytych i odsączonych rodzynek, 200 ml octu winnego, 1 opakowanie cukru żelującego np.: "3:1 Dr. Oetketa", 1 łyżeczkę gorczycy, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę curry.

Mieszając chutney doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut.

Gorący natychmiast przełożyć do wyparzonych słoików (do pełna) i natychmiast szczelnie zamknąć.

Ułożyć do góry nogami dnem na około 5 min.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Chutney gruszkowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

2 kg dojrzałych gruszek
30 dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20 dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250 ml octu winnego
20 dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli

Chutney ananasowy

Forma potrawy: Przetwory

25 dag ananasa z puszki
2 jabłka
2 gruszki
2 ząbki czosnku
50 g rodzynków
2 szklanki cukru
3/4 szklanki octu winnego
sól
imbir

Chutney z dyni, moreli i rodzynek

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

1 kg miąższu dyni pokrojonego w drobną kostkę
2 drobno posiekane cebule
200 g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałki
kawałek świeżego kłącza imbiru, drobno posiekanego
250 g rodzynek sułtanek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 kawałek cynamonu
1 goździk
250 g cukru trzcinowego
70 ml octu winnego

Chutney pomidorowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

kilogram pomidorów
250 g cukru trzcinowego
gruby kawałek imbiru o długości kciuka
1 papryczka chilli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki soli