1 kg brzoskwin
200g cebuli
1 łyżeczka soli czosnkowej
100 g rodzynek
200 ml octu winnego
1 opakowanie cukru żelującego
1 łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka curry
1 kg brzoskwiń umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w małe cząstki, przełożyć do garnka.
Dodać 200g cebuli posiekanej w drobną kostkę, 1 łyżeczkę soli czosnkowej, 100 g umytych i odsączonych rodzynek, 200 ml octu winnego, 1 opakowanie cukru żelującego np.: "3:1 Dr. Oetketa", 1 łyżeczkę gorczycy, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę curry.
Mieszając chutney doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut.
Gorący natychmiast przełożyć do wyparzonych słoików (do pełna) i natychmiast szczelnie zamknąć.
Ułożyć do góry nogami dnem na około 5 min.
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
2 kg dojrzałych gruszek
30 dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20 dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250 ml octu winnego
20 dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli
Forma potrawy: Przetwory
25 dag ananasa z puszki
2 jabłka
2 gruszki
2 ząbki czosnku
50 g rodzynków
2 szklanki cukru
3/4 szklanki octu winnego
sól
imbir
Chutney z dyni, moreli i rodzynek
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
1 kg miąższu dyni pokrojonego w drobną kostkę
2 drobno posiekane cebule
200 g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałki
kawałek świeżego kłącza imbiru, drobno posiekanego
250 g rodzynek sułtanek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 kawałek cynamonu
1 goździk
250 g cukru trzcinowego
70 ml octu winnego