Tofu w sosie curry

Składniki potrawy

2 opakowania (po 250g) tofu
2 pory
2 cebule
2 łyżki oleju
40dag ryżu długoziarnistego
2 łyżki curry
400ml rosołu
3 listki laurowe
2 średnie jabłka
4 czerwone papryczki chilli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
30dag jogurtu naturalnego
4 łyżki chutneja mango
sól
2 łyżki soku z cytryny

Przyrządzanie

Zagotować w rondlu osoloną wodę. DO wrzątku wsypać ryż, gotować 20 minut na średnim ogniu.
Odcedzić, dobrze osączyć na sitku. Odstawić w ciepłe miejsce aby nie ostygnął (najlepiej do mocno nagrzanego piekarnika).
Tofu osączyć i podzielić na małe kawałki.
Pory oczyścić, umyć, pokroić w paski o grubości 5 mm.
Cebulę obrać, pokroić na cząstki, następnie zrumienić w rondlu, na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu - przez kilka minut cały czas mieszając.
Do rondla dodać kawałki tofu i krótko podsmażyć. Całość opruszyć curry. Podlać rosołem. Dodać pory, listki laurowe i papryczki chilli, gotować 10 minut na małym ogniu.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda z pestkami. Miąższ pokroić na cząstki i dodać go do potrawki na 5 minut przed zakończeniem gotowania.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z jogurtem i chutnejem z mango, dodać do potrawki, krótko zagotować na małym ogniu.
Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Potrawkę przełożyć na podgrzany półmisek.
Gotowe tofu podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu z ryżem w osobnej miseczce.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl