MENU
ZWIŃ MENU

Tofu z kiełkami

Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 10 min.

Składniki

30 dag twardego tofu
20 dag skiełkowanej fasoli lub soi
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
10 młodych cebulek (dymka)
1 łyżka oleju arachidowego
2 łyżki orzeszków pistacjowych lub prażonych nasion dyni do przybrania
 
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka wytrawnego białego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
 

Przyrządzanie

Przygotować marynatę: do miski włożyć wszystkie składniki marynaty, dobrze wymieszać.
 
Tofu pokroić w kostkę, zalać marynatą, odstawić na godzinę.
 
Papryki i cebulki opłukać. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kawałki dlugosci 2 cm. Kiełki opłukać, osączyć na sicie. Cebulki pokroić.
 
Odcedzić Tofu. Zachować 2 łyżki marynaty. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć tofu, smażyć przez 2-3 minuty. Odsunąć tofu na brzeg patelni, włożyć papryki i cebulki. Ciągle mieszając smażyć na dużym ogniu przez 3 minuty. Wlać 2 łyżki poprzednio zachowanej marynaty, zmniejszyć ogień, dodać kiełki, smażyć jeszcze przez 2 minuty.
 
Podawać niezwłocznie posypane orzeszkami lub prażonymi nasionami.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Tofu w sosie curry

Forma potrawy: Dania główne

2 opakowania (po 250g) tofu
2 pory
2 cebule
2 łyżki oleju
40 dag ryżu długoziarnistego
2 łyżki curry
400 ml rosołu
3 listki laurowe
2 średnie jabłka
4 czerwone papryczki chilli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
30 dag jogurtu naturalnego
4 łyżki chutneja mango
sól
2 łyżki soku z cytryny

Rojak

Forma potrawy: Sałatki, Dania główne


200 g kiełków soi
200 g szpinaku
1 mały ananas
1 ogórek
100 g serka sojowego tofu
2 owoce mango
4 łyżki soku cytrynowego
 
Sos:
200 g smażonych orzeszków ziemnych
5 swieżych czerwonych papryczek chilli
4 łyżki pasty krewetkowej
2 łyżki brązowego cukru
10 łyżek soku cytrynowego
150 ml wody
1 łyżeczka soli

Babka gryczana z sosem z tofu

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

200 g kaszy gryczanej
400 ml wrzącej wody
200 g kartofli
200 g pieczarek
200 g porów
3 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
świeże zioła do przybrania np. rzeżucha lub skiełkowana rzodkiewka
 
Sos:
200 g jedwabistego tofu
100 g białego śmietankowego serka
4 łyżki śmietanki lub jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
2 łyżeczki musztardy
 

Zupa zbożowa z soczewicą

Forma potrawy: Zupy

50 g jęczmienia
25 g pszenicy
25 g czerwonej soczewicy
2 kartofle
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,2 litra wywaru ze swieżych jarzyn lub wody
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz
gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu do przybrania
50 g tofu (niekoniecznie)