Talerz warzyw z ryżem

Składniki potrawy

1 woreczek białego ryżu (albaris)
4 średnie kolorowe papryki
1 kabaczek lub cukinia (ok. 30 dag)
2 cebule
6 pomidorów
3 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
3 łyżki posiekanych ziół (bazylia, tymianek, natka pietruszki)
przyprawa vegeta
sól i pieprz

Przyrządzanie

Paprykę należy umyć, oczyścić z nasion i pokroić w grubą kostkę. Kabaczek obrać, wyjąć pestki, miąższ pokroić w cząstki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i zeszklić cebulę.
Do rondla wrzucić paprykę oraz kabaczek oraz kabaczek, smażyć przez 3 minuty.
Włożyć pomidory i czosnek roztarty z solą. Doprawić pieprzem. Dusić przez około 20 minut na małym ogniu.
Ryż ugotować, odcedzić, wysypać z woreczka i posypać vegetą.
Następnie ryż wymieszać z warzywami i posypać posiekanymi ziołami.
Źródło przepisu: opakowanie ryżu długiego białego marki albaris.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl