MENU
ZWIŃ MENU

Szpinak zapiekany

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg szpinaku
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
200 g utartego ementalera
1 łyżka masła
sól, pieprz

Przyrządzanie

Szpinak umyć, osączyć na sicie. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać roztarty czosnek i na krótko odstawić. Następnie dołożyć szpinak, przyprawić solą i pieprzem. Dusić przez 5 minut.

Formę lekko wysmarować masłem i wyłożyć jedną warstwę szpinaku. Posypać grubo serem, następnie nałożyć pozostały szpinak.

Posypać resztą sera i zapiekać w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez 10 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Szpinak z żółtym serem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg szpinaku świeżego
3/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki
1 szklanka tartego żółtego sera
1 łyżka masła

Szpinak i jajka masala

Forma potrawy: Dania główne

4 łyżki oleju
1 cebula duża, pokrojona
450g liści szpinaku, mrożonych
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g świeżego imbiru, startego
4 ząbki czosnku, rozgniecione
4 strączki kardamonu, rozgniecione, lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
300ml bulionu drobiowego
8 jajek, ugotowanych na twardo
2 łyżki pokrojonych liści kolendry lub pietruszki

Syryjski żur z soczewicy i szpinaku

Forma potrawy: Zupy

200 g soczewicy
pół litra zimnej wody
2 cebule
olej
50 g szpinaku
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
zielenina

Zupa szpinakowa

Forma potrawy: Zupy

50 dag szpinaku
pół cebuli
1 ziemaniak
1 ząbek czosnku
2 szklanki warzywnego bulionu
1 zółtko
sok z ćwiartki cytryny
1/4 szklanki śmietany
3 łyżki masła
2-3 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa