cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Szpinak zapiekany

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z jabłkami i śmietaną, ale bez cukru

Szpinak zapiekany

Formy potrawy: przekąska lub przystawka, zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1kg szpinaku
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
200g utartego ementalera
1 łyżka masła
sól, pieprz

Przyrządzanie

Szpinak umyć, osączyć na sicie. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać roztarty czosnek i na krótko odstawić. Następnie dołożyć szpinak, przyprawić solą i pieprzem. Dusić przez 5 minut.

Formę lekko wysmarować masłem i wyłożyć jedną warstwę szpinaku. Posypać grubo serem, następnie nałożyć pozostały szpinak.

Posypać resztą sera i zapiekać w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez 10 minut.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Czosnek, Masło, Pieprz, Ser żółty, Szpinak, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Szpinak i jajka masala

Forma potrawy: Danie główne
4 łyżki oleju
1 cebula duża, pokrojona
450g liści szpinaku, mrożonych
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g świeżego imbiru, startego
4 ząbki czosnku, rozgniecione
4 strączki kardamonu, rozgniecione, lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
300ml bulionu drobiowego
8 jajek, ugotowanych na twardo
2 łyżki pokrojonych liści kolendry lub pietruszki
» zobacz przepis

Makaron zapiekany z białym serem

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
50dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki)
25dag białego sera
1 cebula
10-15dag żółtego sera nadającego się do zapiekania
2 marynowane papryki czerwone
oregano
pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
» zobacz przepis

Zapiekany dorsz z mlekiem

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
80dag dorsza
5-6 ziemniaków
cebula dymka
3 szklanki mleka
10dag masła naturalnego
2-3 jajka
» zobacz przepis

Zapiekanka ze szpinaku

Forma potrawy: Zapiekane
1,5kg szpinaku
100g masła
150g śmietanki
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
200g tartego żółtego sera
kromka chleba
sól, pieprz
» zobacz przepis

Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
400-500g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20g mąki
20g oleju
1/2 szklanki śmietany
150g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400g ziemniaków
80-100g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
» zobacz przepis

Syryjski żur z soczewicy i szpinaku

Forma potrawy: Zupa
200g soczewicy
pół litra zimnej wody
2 cebule
olej
50g szpinaku
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
zielenina
» zobacz przepis

Pstrąg w miodzie zapiekany

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane, Danie główne
3 pstrągi
mąka (do obtoczenia pstrąga)
sól
oliwa
masło
miód płynny
migdały
orzechy włoskie, laskowe
Na sos:
1 łyżka masła
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki miodu
» zobacz przepis

Szpinak z żółtym serem

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg szpinaku świeżego
3/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki
1 szklanka tartego żółtego sera
1 łyżka masła
» zobacz przepis

Zupa szpinakowa

Forma potrawy: Zupa
50dag szpinaku
pół cebuli
1 ziemaniak
1 ząbek czosnku
2 szklanki warzywnego bulionu
1 zółtko
sok z ćwiartki cytryny
1/4 szklanki śmietany
3 łyżki masła
2-3 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Makaron zapiekany z truskawkami

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacja, Danie główne
Ciasto:
20-25dag mąki
2 jajka
sól
2dag tłuszczu do wysmarowania rondla
2dag bułki tartej

Nadzienie:
70dag truskawek
5-10dag cukru
8dag masła lub margaryny
5dag cukru pudru
cukier waniliowy
cynamon
ewentualnie rodzynki
» zobacz przepis

Cukinia zapiekana na rumiano

Forma potrawy: Zapiekane
500g cukinii
sól
2 cebule
100g gotowanej szynki
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju
100g startego sera gouda
» zobacz przepis

Sałatka ze szpinaku

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
Miska swieżego szpinaku, tyle, co sałatki na dwie osoby
1 gotowane na twardo jajko
2 plasterki boczku
jedna mała cebula

Sos:
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka wody, łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku
opcjonalnie kilka pieczarek
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.