cojemy.pl > Dania główne > Szpinak i jajka masala

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z czekoladą i wiśniami

Szpinak i jajka masala

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 30 min.

Składniki potrawy

4 łyżki oleju
1 cebula duża, pokrojona
450g liści szpinaku, mrożonych
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g świeżego imbiru, startego
4 ząbki czosnku, rozgniecione
4 strączki kardamonu, rozgniecione, lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
300ml bulionu drobiowego
8 jajek, ugotowanych na twardo
2 łyżki pokrojonych liści kolendry lub pietruszki

Przyrządzanie

Na patelni podgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć cebulę i smażyć, aż będzie miękka ale nie zarumieniona. Dodać szpinak, mieloną kolendrę, kminek i przyprawić do smaku. Ogrzewać ostrożnie przez 2-3 minuty, a potem trzymać na małym ogniu.

W rondelku pogrzać pozostały olej. Dodać imbir, czosnek i kardamon, po czym smażyć przez 2 minuty. Następnie włożyć koncentrat pomidorowy, wlać bulion i zagotować. Dołożyć jajka i przez kilka minut podgrzewać sos.

Jajka i sos przełożyć do ogrzanej salaterki, ułożyć wokół szpinak. Danie posypać listkami kolendry lub pietruszki.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bulion, Cebula, Czosnek, Imbir, Jajka, Kardamon, Kminek, Kolendra, Olej, Pieprz, Pietruszka, Pomidor, Szpinak, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Szpinak zapiekany

Forma potrawy: Zapiekane, Przekąska lub przystawka
1kg szpinaku
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
200g utartego ementalera
1 łyżka masła
sól, pieprz
» zobacz przepis

Jajka po bakońsku

Forma potrawy: Danie główne
12 jajek
200g ryżu
350g pieczarek
2 cebule
2 zielone papryki
1 mały pomidor
120g masła
300ml kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
1 pęczek zielonej pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu
1 łyżeczka papryki mielonej
sól, kminek
» zobacz przepis

Sałatka pieczarkowa z kukurydzą

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
5 dużych świeżych pieczarek
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 jajka na twardo
1 mały słoik majonezu
1 łyżka sosu sojowego
1 pęczek szczypiorku
sok z cytryny
sól, pieprz, szczypiorek
» zobacz przepis

Śledź po japońsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 połówki śledzi matjasów
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula
2 średnie ogórki konserwowe
1/3 puszki groszku konserwowego
2 jajka na twardo
pieprz mielony
majonez do dekoracji
zielenina do przystrojenia
» zobacz przepis

Sałatka skandynawska

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
25dag ananasa z puszki
10dag pieczarek
10dag ugotowanych szparagów
pół ugotowanego kurczaka (ok. 0,5 kg)
2 jajka
słoik majonezu (15 dag)
pomidor
łyżka zieleniny
sól, pieprz
» zobacz przepis

Omlet z ziemniakami

Forma potrawy: Śniadanie
4 jajka
5 ugotowanych ziemniaków
łyżka ketchupu
5dag słoniny
2 łyżki mleka
natka pietruszki lub szczypiorek
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałata ze szparagami

Forma potrawy: Kolacja, Sałatka lub surówka
główka sałaty
pęczek szparagów
2 jajka
natka
białe pieczywo

sos:
4 łyżki oleju
1/2 musztardy
cukier
biały pieprz
sól
» zobacz przepis

Sałatka pieczarkowa z brokułami

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
50dag brokułów
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
2 jajka na twardo
3 łyżki majonezu
5 śliwek suszonych
sól, pieprz
» zobacz przepis

Wielkanocny żurek

Forma potrawy: Zupa
1 litr rosołu
0,5 litra ml żurku
10dag gęstej, kwaśnej śmietany
łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
30dag szynki lub chudej kiełbasy
jajka na twardo (tyle, ile porcji żurku chcemy podać)
» zobacz przepis

Jajecznica wykwintna (najlepsza na śniadanie w niedzielę)

Forma potrawy: Śniadanie, Przekąska lub przystawka
4 pieczarki
4 jajka
4 plastry szynki lub salami
oliwa z oliwek
6 oliwek czarnych lub zielonych
curry
kechup (3/4 łyżki)
pieprz
sól
bazylia (1 łyżeczka)
pół cebuli
pół papryki czerwonej lub zielonej
pomidor
» zobacz przepis

Pieczeń rzymska z boczkiem

Forma potrawy: Śniadanie, Inna potrawa, Danie główne
1kg mięsa mielonego (drobiowe lub mieszane)
4 jajka
cebula
10dag boczku w plastrach
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
lub przyprawa do mięsa mielonego
» zobacz przepis

Biało-czerwona lazania

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
35dag gotowego makaronu lasagna
20dag sera salami w plasterkach
5 jajek
5dag startego sera typu cheddar
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki masła
2 łyżki margaryny
sól
pieprz
Sos beszamelowy
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól
Sos mięsno-pomidorowy
40dag mielonego mięsa wołowego
50dag pomidorów
1 cebula
10dag selera
1 marchew
2 łyżeczki bazylii
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.