Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
4 łyżki oleju
1 cebula duża, pokrojona
450g liści szpinaku, mrożonych
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g świeżego imbiru, startego
4 ząbki czosnku, rozgniecione
4 strączki kardamonu, rozgniecione, lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
300ml bulionu drobiowego
8 jajek, ugotowanych na twardo
2 łyżki pokrojonych liści kolendry lub pietruszki
Na patelni podgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć cebulę i smażyć, aż będzie miękka ale nie zarumieniona. Dodać szpinak, mieloną kolendrę, kminek i przyprawić do smaku. Ogrzewać ostrożnie przez 2-3 minuty, a potem trzymać na małym ogniu.
W rondelku pogrzać pozostały olej. Dodać imbir, czosnek i kardamon, po czym smażyć przez 2 minuty. Następnie włożyć koncentrat pomidorowy, wlać bulion i zagotować. Dołożyć jajka i przez kilka minut podgrzewać sos.
Jajka i sos przełożyć do ogrzanej salaterki, ułożyć wokół szpinak. Danie posypać listkami kolendry lub pietruszki.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
1 kg szpinaku
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
200 g utartego ementalera
1 łyżka masła
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg szpinaku świeżego
3/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki
1 szklanka tartego żółtego sera
1 łyżka masła
Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne
Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
200 g łososia wędzonego w kawałku
2 jaja
100 ml mleka
125 g gęstej śmietany
150 g szpinaku
1 łyżka masła
35 ml wywaru z ryby
1 łyżka koniaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka estragonu
sól, pieprz, szczypta szafranu
Syryjski żur z soczewicy i szpinaku
Forma potrawy: Zupy
200 g soczewicy
pół litra zimnej wody
2 cebule
olej
50 g szpinaku
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
zielenina