Forma potrawy: Sałatki
25 dag ananasa z puszki
10 dag pieczarek
10 dag ugotowanych szparagów
pół ugotowanego kurczaka (ok. 0,5 kg)
2 jajka
słoik majonezu (15 dag)
pomidor
łyżka zieleniny
sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo.
Oddzielić mięso kurczaka i pokroić je na małe kawałeczki.
Pieczarki umyć i na drobno posiekać, szparagi pokroić ma 2-3 centymetrowe kawałki.
Kurczaka, pieczarki i szparagi wymieszać razem z majonezem, doprawić solą, pieprzem - można też dodać sok z ananasa.
Ugotowane na twardo jajka posiekać i dodać do sałatki, podobnie pomidora pokrojenego w kostkę.
Posypać zieleniną, sałatkę należy podawać schłodzoną.
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
Sałatka z kurczaka i kukurydzy
Forma potrawy: Sałatki
1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
1 część marchewki
1 część jaj na twardo
1/2 części jabłek
majonez