MENU
ZWIŃ MENU

Omlet serowy ze szparagami

Forma potrawy: Śniadania, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz.

Składniki

1 kg szparagów
50 g masła
8 jaj
2 łyżki utartego ementalera
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pieprzu cayenne na koniec noża
rzezucha
sól
1/2 łyżeczki cukru

Przyrządzanie

Obrane szparagi ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i 10 g masła.

W tym czasie ubić żółtka, dodać ser i mąkę ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem cayenne. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy żółtkowej delikatnie mieszając. Usmażyc na maśle 4 omlety.

Szparagi odcedzić, wyłożyć 1/4 ilości na każdy omlet. Omlety złożyć na połowę. Podawać posypane rzezuchą.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Omlet z wiórkami kokosowymi

Forma potrawy: Dania główne, Śniadania

15 dag truskawek
2 jajka
łyżka masła
łyżka cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder
trochę likieru kokosowego

Omlet pospolity

Forma potrawy: Śniadania

4 jaja
4 łyżki mleka
ćwierć łyżki soli
2 łyżki masła

Omlet po serbsku

Forma potrawy: Śniadania

4 jaja
3 łyżki pureé ziemniaczanego
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz
kwaśna śmietana (opcjonalnie)

Kaiserschmarren (omlet cesarski)

Forma potrawy: Desery

4 białka i 4 żółtka
3 dkg cukru
szczypta soli
ok. 12 dkg mąki
masło do smażenia
ok. 1/8 litra mleka
cukier puder do posypania