Forma potrawy: Śniadania, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz.
1 kg szparagów
50 g masła
8 jaj
2 łyżki utartego ementalera
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pieprzu cayenne na koniec noża
rzezucha
sól
1/2 łyżeczki cukru
Obrane szparagi ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i 10 g masła.
W tym czasie ubić żółtka, dodać ser i mąkę ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem cayenne. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy żółtkowej delikatnie mieszając. Usmażyc na maśle 4 omlety.
Szparagi odcedzić, wyłożyć 1/4 ilości na każdy omlet. Omlety złożyć na połowę. Podawać posypane rzezuchą.
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
15 dag truskawek
2 jajka
łyżka masła
łyżka cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder
trochę likieru kokosowego
Forma potrawy: Śniadania
4 jaja
4 łyżki mleka
ćwierć łyżki soli
2 łyżki masła
Forma potrawy: Śniadania
4 jaja
3 łyżki pureé ziemniaczanego
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz
kwaśna śmietana (opcjonalnie)
Kaiserschmarren (omlet cesarski)
Forma potrawy: Desery
4 białka i 4 żółtka
3 dkg cukru
szczypta soli
ok. 12 dkg mąki
masło do smażenia
ok. 1/8 litra mleka
cukier puder do posypania