350g baraniny
2 małe cukinie
100g słoniny
50ml oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
Ryż:
250g ryżu
1 łyżka masła
500ml rosołu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
sól
Mięso należy umyć, osuszyć, oczyscić i pokroić w plastry o boku ok. 3 cm na szerokości 2 cm. Powinno być co najmniej 16 kawałków, po 4 na szpadke.
Pokroić słoninę na prostokąty o boku ok. 3 cm i wyciąć plastry szerokości 1 cm. Powinno być ich tyle, ile kawałkow mięsa. Mięso oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić razem ze słoniną do lodówki.
Cukinie umyć, osuszyć, pokroić (nie obrane) na 16 lub więcej regularnych plastrów grubości 1 cm.
Ryż oplukać, zalać wrzątkiem, krótko zagotować, odcedzić, przelać zimną wodą. Cebule obrać, drobno posiekać. Rozgrzać w garnku masło, dodać cebule, smażyć, nie rumieniąc, ok. 3 min. Na cebule wsypać ryż, zalać wrzącym rosołem, osolić, dodać paprykę, gotować na bardzo małym ogniu lub na płytce ok 20 min. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, wymieszac.
Mięso posolić, posmarować oliwą, nadziać na szpadki przemiennie z plastrami cukini i słoniny. Piec w rozgrzanym rożnie 10-15 min lub na grillu ok. 6-8 min, kilka razy obracać szpadki, by mięso upiekło sie równomiernie. Po upieczeniu, szaszłyki ulozyć na piramidzie z ryżu i podawać.
Słoninę można zastąpić plastrami czerwonej cebuli.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl