Szarlotka z cynamonem

Składniki potrawy

0,5kg mąki
20dag margaryny
2 jaja
surowe żółtko
15dag cukru
opakowanie cukru waniliowego (lub wanilii)
5-6 łyżek śmietany
proszek do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
jabłka pokrojone w kostkę (najlepiej lekko kwaśne)
trochę rodzynek
cynamon

Przyrządzanie

Wymieszać na stolnicy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz cukrem waniliowym. Dołożyć margarynę i siekać na drobne kawałki, po czym dodać po kolei, za każdym razem mieszając jajka i śmietanę. Wyrobić ciasto na jednolitą masę.
1/3 ciasta oddzielić, uformować w małe kulki ok. 3-5 cm i włożyć do zamrażarki.
Resztę ciasta rozwałkować na blachę do pieczenia i zostawić na 10-15 minut.
Następnie nakłuwać ciasto na formie widelcem, posypać startą skórką z cytryny, nałożyć jabłka, rodzynki, posypać cynamonem.
Na powierzchnię ułożonych jabłek zetrzeć na grubej tarce zamrożone gałki ciasta.
Piec około pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze około 180-200°C.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl