cojemy.pl > Desery > Jabłka z wiśniami w kremie

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z ryżem i śmietaną, ale bez soli i cebuli

Jabłka z wiśniami w kremie

Formy potrawy: deser, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

6 jabłek najlepiej reneta
12 wiśni z konfitury
2 łyżki likieru wiśniowego
150g dżemu morelowego
50g cukru
Na krem:
50g mączki ryżowej lub płatków ryżowych
3 żółtka
100g cukru pudru
2 szklanki mleka
pół paczki cukru wanilowego

Przyrządzanie

Na początek obrać jabłka ze skóry. Przepołowić je i usunąć gniazda nasienne. W szklance z wodą rozpuścić cukier i ugotować w niej jabłka. Nie dopuścić do rozgotowania jabłek.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mączkę ryżową / lub zmielone płatki ryżowe i wymieszać na jednolitą masę. Powoli dolewać wrzące mleko wymieszane z cukrem waniliowym.
Postawić masę na małym ogniu i krem zagęścić.
Po zdięciu kremu z gazu dodać likier wiśniowy. A następnie wlać krem do głąbokiej salaterki.
Na kremie ułożyć odcedzone połówki jabłek i do każdej włożyć wiśnię. Polać dżemem morelowym rozcieńczonym niedużą ilością syropu, w którym gotowały się jabłka.
Należy podawać na ciepło.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cukier waniliowy, Dżem, Jabłka, Jajka, Likier, Mleko, Morele, Ryż, Wanilia, Wiśnie

Podobne przepisy

Jabłka zapiekane z serem brie

Forma potrawy: Deser, Inna potrawa, Zapiekane
4 kwaśne jabłka
200g sera brie
3 jaja
3 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki mleka
sok z 1 cytryny
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka cukru
2 łyżki białego wytrawnego wina
sól, biały pieprz
masło do posmarowania formy
» zobacz przepis

Gruszki w galaretce jabłkowej

Forma potrawy: Przetwór, Deser
0,4kg gruszek
1kg jabłek słodko-kwaśnych
0,6 - 0,7kg cukru kryształ
szczypta cukru waniliowego
» zobacz przepis

Złocisty wieniec z jabłkami

Forma potrawy: Ciasto
3 duże jabłka
3 jajka
6 szt. biszkoptów
1/6 kostki masła
4-5 łyżek cukru
1 op. cukru pudru
cytryna
1/2 szkl. mleko
» zobacz przepis

Szpikowane jabłka w winnym sosie

Forma potrawy: Deser

duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
 
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250ml białego wina
» zobacz przepis

Zupa jabłkowa z żurawinami

Forma potrawy: Zupa
400g jabłek
50-100g cukru
100ml śmietany
mały kawałek cynamonu
3-4 goździki
1,5 litra wody
200g jabłek do pieczenia
4 łyżeczki surowych żurawin lub konfitur z całych jagód
70g cukru do żurawin
» zobacz przepis

Kaczka pieczona z jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
» zobacz przepis

Duńskie bułeczki

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
4 podłużne, chrupiące bułeczki
75g masła lub margaryny
150ml kwaśnej śmietany
2 łyżki chrzanu w śmietanie
1 łyżka koperku, posiekanego
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 jabłka deserowe, wydrążone i pokrojone w plasterki
4 rolmopsy ze śledzia, pokrojone w paski

Do przybrania:
4 korniszony
» zobacz przepis

Pieczone jabłka z bakaliami

Forma potrawy: Deser, Kolacja, Zapiekane
4 dorodne i ładne jabłka
150g cukru
125g rodzynek
125g łuskanych orzechów włoskich
150ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu
» zobacz przepis

Piernik z budyniem jabłecznym

Forma potrawy: Deser, Ciasto
1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru

Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)
» zobacz przepis

Surówka z marchwi i jabłek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
3 marchewki
3-4 kwaśne jabłka
sok z cytryny
sól
cukier
» zobacz przepis

Ciasto maślane z jabłkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
40dag mąki
opakowanie suszonych drożdży
5dag cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
10dag miękkiego masła

Dodatkowo:
7dag masła
3 łyzki cukru
4 łyżki płatków migdałowych

Nadzienie:
6 łyżeczek żelatyny
4 jabłka
1/2 szklanki soku jabłkowego
skórka z cytryny
2 opakowania cukru waniliowego
opakowanie budyniu mnigdałowego
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
» zobacz przepis

Sałatka z dyni i jabłek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
250g dyni
250g jabłek kompotowych
1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
60–80g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.