MENU
ZWIŃ MENU

Jabłka z wiśniami w kremie

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki

6 jabłek najlepiej reneta
12 wiśni z konfitury
2 łyżki likieru wiśniowego
150 g dżemu morelowego
50 g cukru

Na krem:
50 g mączki ryżowej lub płatków ryżowych
3 żółtka
100 g cukru pudru
2 szklanki mleka
pół paczki cukru wanilowego

Przyrządzanie

Na początek obrać jabłka ze skóry. Przepołowić je i usunąć gniazda nasienne. W szklance z wodą rozpuścić cukier i ugotować w niej jabłka. Nie dopuścić do rozgotowania jabłek.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mączkę ryżową / lub zmielone płatki ryżowe i wymieszać na jednolitą masę. Powoli dolewać wrzące mleko wymieszane z cukrem waniliowym.

Postawić masę na małym ogniu i krem zagęścić.

Po zdięciu kremu z gazu dodać likier wiśniowy. A następnie wlać krem do głąbokiej salaterki.

Na kremie ułożyć odcedzone połówki jabłek i do każdej włożyć wiśnię. Polać dżemem morelowym rozcieńczonym niedużą ilością syropu, w którym gotowały się jabłka.

Należy podawać na ciepło.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Piernik z budyniem jabłecznym

Forma potrawy: Ciasta, Desery

1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru

Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)

Surówka z marchwi i jabłek

Forma potrawy: Sałatki

3 marchewki
3-4 kwaśne jabłka
sok z cytryny
sól
cukier

Banany w kremie morelowym

Forma potrawy: Desery

3 banany
słoik kompotu z moreli
szklanka bitej śmietany
łyżka orzechów
 

Twarożek deserowy

Forma potrawy: Desery

40 dag twarogu
1/2 szklanki słodkiego wina
cynamon
1 łyżka cukru
1 butelka śmietany
50 dag wiśni
wafle