Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
6 jabłek najlepiej reneta
12 wiśni z konfitury
2 łyżki likieru wiśniowego
150 g dżemu morelowego
50 g cukru
Na krem:
50 g mączki ryżowej lub płatków ryżowych
3 żółtka
100 g cukru pudru
2 szklanki mleka
pół paczki cukru wanilowego
Na początek obrać jabłka ze skóry. Przepołowić je i usunąć gniazda nasienne. W szklance z wodą rozpuścić cukier i ugotować w niej jabłka. Nie dopuścić do rozgotowania jabłek.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mączkę ryżową / lub zmielone płatki ryżowe i wymieszać na jednolitą masę. Powoli dolewać wrzące mleko wymieszane z cukrem waniliowym.
Postawić masę na małym ogniu i krem zagęścić.
Po zdięciu kremu z gazu dodać likier wiśniowy. A następnie wlać krem do głąbokiej salaterki.
Na kremie ułożyć odcedzone połówki jabłek i do każdej włożyć wiśnię. Polać dżemem morelowym rozcieńczonym niedużą ilością syropu, w którym gotowały się jabłka.
Należy podawać na ciepło.
1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru
Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)
Forma potrawy: Sałatki
3 marchewki
3-4 kwaśne jabłka
sok z cytryny
sól
cukier
Forma potrawy: Desery
Forma potrawy: Desery
40 dag twarogu
1/2 szklanki słodkiego wina
cynamon
1 łyżka cukru
1 butelka śmietany
50 dag wiśni
wafle