Sos cygański

Składniki potrawy

Składniki na 2 litry sosu:
1,5kg pomidorów
2 papryki czerwona i zielona
nieduża papryczka chili
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka jarzynki (vegety)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki octu
2 łyżki cukru
3 łyżki oliwy

Przyrządzanie

Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie i obrać ze skórki, pokroić w kawałki.

Do pomidorów dodać pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę w tym papryczkę chili i resztę przypraw.

Wszystko gotować 60 - 70 minut. Czym dłużej gotujemy tym sos staje się bardziej gęsty w miarę jak woda odparowuje.

Ugotowaną masę zmiksować blenderem do jednolitej masy i przetrzeć przez sito.

Wlać do słoiczków i pasteryzować 10-15 min. od momentu zagotowania wody.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl