Schab karkowy zapiekany z warzywami

Składniki potrawy

6 plastrów pieczonego schabu
cukinia
2 kolorowe papryki (czerwona i żółta)
2 cebule
pęczek bazylii
5dag mozzarelli
3 łyżki oleju
łyżeczka oregano
2 łyżki mąki
sól, bułka tarta, pieprz

Przyrządzanie

Paprykę oczyścić i pokroić w grube paski, cukinię pokroić w plasterki a cebulę w piórka.

Paprykę i cebulę obsmażyć na łyżce oleju, dodać cukinię, podlać 2 łyżkami wody i chwilę dusić. Doprawić szczyptą soli i pieprzu.

Na drugą patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać mąkę i zrumienić. Rozprowadzić niewielką ilością wody i wlać zasmażkę do warzyw.

Do żaroodpornego naczynia włożyć połowę masy warzywnej, na niej ułożyć plastry mięsa, nakryć pozostałymi warzywami. Posypać oregano, bułką tartą oraz utartą mozzarellą.

Zapiekać 20 minut w temperaturze 180°C, aż ser się stopi. Pod koniec pieczenia posypać posiekaną bazylią.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl