Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
od 5 do 7 gruszek
5 cebul
2 marchewki
śmietana
czosnek
ser
majonez
Ugotować 5-7 dojrzałych gruszek o średnim wymiarze w lekko oslonej wodzie.
Wszystkie cebule natrzeć na drobnej tarce i zmieszać z drobno porąbanym czosnkiem.
Podsmażyć ze śmietaną oraz z pociętą w słomkę marchewkę. Zmieszać razem: marchewkę, cebulę i zasypać tym pokrojone na kawałki gruszki.
Dobrze wymieszać, dodać majonez a z góry posypać tartym serem.
Forma potrawy: Sałatki
8 połówek gruszek
małą puszka tuńczyka w oliwie
3/4 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
łyżeczka posiekanej zieleniny
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
500 g wiśni
2-3 gruszki
4-5 łyżeczek soku cytrynowego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru owocowego
2-3 łyżki likieru jajecznego (Advocat) z sokiem wiśniowym
8 makaroników orzechowych / lub wafli / lub biszkoptów
Forma potrawy: Przetwory
2 kg oczyszczonych gruszek
1,5 kg cukru
1 laska wanilii
łyżka octu
litr wody
sok z dużej cytryny
odrobina brandy lub winiaku
Gruszki w sosie mleczno-kakaowym
Forma potrawy: Desery
pół kilograma gruszek
6-8 dag cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
2 dag mąki ziemniaczanej
1-2 dag kakao
2 żółtka