Sałatka z żółtych kurżetek z czosnkiem i miętą

Składniki potrawy

750g małych kurżetek (okrągłych cukinii)
250ml octu
1 łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
skórka otarta z 1 limony
24 listki mięty
1/2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka soli morskiej
sól, pieprz

Przyrządzanie

Kurżetki umyć i odciąć końce, pokroić na plasterki o grubości ok. 2 cm. W dużym rondlu zagotować ocet. Dodać do niego sól i wymieszać. Włożyć cukinie i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 3 min, często mieszając.

Czosnek obrać przecisnąć przez praskę i włożyć do dużej salaterki. Dodać skórkę z limony, miętę i oregano. Wlać ocet winny i oliwę. Doprawić solą i pieprzem i mieszać aż składniki się połączą.

Dodać kurżetki i dokładnie wymieszać.

Sałatkę można podawać zaraz po przyrządzeniu lub odstawić na kilka godzin do marynowania.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl