2 grejpfruty: biały i czerwony
1 mała cytryna
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
6 plastrów wędzonego łososia
kilka gałązek kolendry
Grejpfruty obrać i podzielić na cząstki. Sok który powstał podczas krojenia wlać do rondla. Dodać do tego wyciśnięty sok z cytryny, wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, żeby zredukować ilość płynu i uzyskać syrop.
Cytrusowy syrop wymieszać z oliwą. Plastry łososia pokroić na paski i włożyć do miseczek razem z cząstkami grejpfruta, polać sosem i udekorować kolendrą.
Sałatkę można dodatkowo osłodzić dodając do niej oprócz grejpfruta także pomarańczę. Warto także zastąpić biały cukier trzcinowym, co spowoduje bardziej oryfinalny smak sałatki.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl