Sałatka z kiełków sojowych

Składniki potrawy

150g kiełków sojowych
0,5 pęczka natki pietruszki
1 łyżka ziaren sezamowych
Sos:
1/4 filiżanki sosu sojowego
1/4 filiżanki lekkiego octu
szczypta imbiru

Przyrządzanie

Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydawać mocny aromat.
Wymieszać w kubku składniki sosu.
Kiełki obrać z włosowatych korzonków, umyć, wrzucić na chwilę do wrzątku, odcedzić na sicie, opłukać w zimnej wodzie, osuszyć z nadmiaru wody na sciereczce.
Pietruszkę umyć, zanurzyć na pół minuty we wrzątku, osączyć, pokroić na trzycentymetrowe kawałki.
Wymieszać razem jarzyny, polać sosem.
Przełożyć na głębokie czareczki, każdą porcję posypać szczyptą ziaren sezamu, podawać jako dodatek na zimno.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl