430g białej fasoli konserwowej
430g czerwonej fasoli konserwowej
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 duża cytryna
30ml oliwy z oliwek
30g świeżego, drobno posiekanego tymianku
225g pomidorów konserwowych
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania:
świeże pieczywo
Obydwa rodzaje fasoli włożyć na sito i opłukać w bierzącej wodzie, następnie dokładnie osączyć.
Obrać i drobno posiekać czosnek i cebulę. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę z wyszorowanej cytryny, z miąższu wyciśnąć sok.
Do żaroodpornej miseczki wlać oliwę i włożyć do niej czosnek i cebulę, wymieszać, przykryć i na 3 minuty wstawić do mikrofalówki.
Dodać tymianek, osączone z zalewy pomidory, skórkę i sok z cytryny. Przykryć i włożyć do mikrofalówki na kolejne 3 minuty.
Do miseczki z cebulą, czosnkiem i przyprawami przełożyć fasolę, przykrać i włożyć do mikrofalówki na 4 minuty.
Po tym czasie odstawić sałatkę do ostygnięcia, następnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
Całość podawać przybraną liśćmi sałaty. Sałatka z fasoli ze świerzym pieczywem jest doskonałym daniem na kolację.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl