Sałatka z dyni i jabłek

Składniki potrawy

250g dyni
250g jabłek kompotowych
1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
60–80g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Przyrządzanie

Z cukru i 1/4 szklanki wody przygotować syrop (część wody można zastąpić sokiem z żurawin, aby sałatka miała ostrzejszy smak), dodać do niego sok z cytryny lub kwasek cytrynowy oraz otartą skórkę z cytryny.

Dynię i jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach (jabłka można też pokroić na drobne paseczki po uprzednim usunięciu gniazd nasiennych).

Jabłka i dynię lekko wymieszać, przełożyć do salaterki lub kompotierek, zalać syropem, ostudzić.

Podawać dobrze ochłodzoną.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl